Knutseltips

Buitenspelen
Hangmatjes
Huisjes
Ingestuurde foto's
Klimnet
Klimtouw
Knaagmateriaal
Kokosnoot huisje
Loopwiel
Mandje
Nestmateriaal
Ratten kleding
Ratten merchandise
Reeling voor oude ratten
Slinger
Teiltje
Trappen en ladders
Verdiepingen verven
Vergroot je kooi

Versier je kooi met kerst

De kooi
Bodembedekking
Kooien calculator
Tips om je kooi in te richten
Soorten rattenkooien
Mijn rattenkooi

Uiterlijk
Kleuren
Tekeningen
Vachten
Ogen en oren

Gezondheid
Abcessen
Baarmoederontsteking
Het lichaam
Huidparasieten
Luchtweginfectie
Medicijnen
Middenoorontsteking
Ouderdom
Wat doe je als je ratje overlijdt?

.
 

Allergie

  Inhoud van deze pagina:
 • Wat is een allergie?
 • Hoe herken je een rattenallergie?
 • Wat moet je doen als je allergisch bent?
 • Wat als niks helpt?
 • Ben ik allergisch voor ratten?

Eén van de ergste dingen die een rattenliefhebber kan overkomen, is het krijgen van een allergie... Een allergie kan iedereen overkomen en het kan heel plotseling toeslaan. Zelfs als je ook andere huisdieren hebt, zoals katten en honden, kun je heel specifiek een allergie ontwikkelen voor alleen tamme ratten.

Wat is een allergie?
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie. Je lichaam reageert veel te heftig op bepaalde stofjes. Deze stofjes zijn in dit geval haartjes en huidschilfertjes van je ratjes. Deze stofjes heten ook wel allergenen en ze zijn zo klein dat je ze alleen door een microscoop kunt zien. Dan zijn er nog twee soorten allergieën:

 • Eentje die reageert als je letterlijk in aanraking komt met bepaalde allergenen
  (als je je ratjes aait of de kooi schoonmaakt)
 • En eentje die reageert als je bepaalde stofjes inademt
  (als je in dezelfde kamer bent als waar je rattenkooi staat)

Je lichaam bouwt dit op. In eerste instantie heb je geen allergie niet, maar door constant met hetzelfde stofje in aanraking te komen, kan het soms gebeuren dat je lichaam er overgevoelig voor wordt en overdreven gaat reageren.

Hoe herken je een allergie?
Vaak heb wel symptomen, maar weet je zelf niet dat het een allergie voor je ratjes is. Op die manier kan een allergie sluimerend steeds erger worden. Want als je er niets aan doet, bouwt het zichzelf steeds meer op. Hieronder staan de symptomen en Ratten-Speeltjes heeft ook een speciale online test die je kunt doen:
http://quizilla.teennick.com/quizzes/18450821/ben-jij-allergisch-voor-rattenmuizen

 • Hoofdpijn
 • Lusteloosheid
 • Verkoudheid
 • Branderige ogen / traanogen
 • Kriebel in je ogen, oren en keel
 • Huiduitslag

De hoofdpijn is zeurderig en gaat eigenlijk nooit helemaal weg. Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie. Je bent non-stop verkouden, soms zo erg dat je echt ziek bent en soms lijkt het bijna weg te zijn. Je hebt vaak traanogen en een branderig gevoel in je ogen, waardoor je vaak moet knipperen en overgevoelig bent voor licht. Je kunt slechter tegen zonlicht in je ogen dan vroeger en draagt vaker een zonnebril. Je hebt een droge keel en een kriebelhoest. Je hebt bijna altijd een verstopte neus, soms in meer of mindere mate. Je hebt ook last van je oren en je hebt uitslag op je huid. Deze uitslag kan ook lijken op winterhanden; rood, geďrriteerd, droog en schilferig. Soms kun je zelfs benauwd zijn en last hebben van kortademigheid.

Onthoud dat je niet alle symptomen hoeft te hebben om een allergie te krijgen. Als je alles hebt wat hierboven staat, heb je een zeer ernstige allergie. Bij zo’n erge vorm kun je zelfs echt ziek worden als je teveel bij je ratjes bent, alsof je een flinke griep te pakken hebt. Ook aangezichtspijn, oorontstekingen en een voorhoofdsholteontsteking horen bij een heftige allergie.

Wat moet je doen als je denkt dat je allergisch bent?
Als je denk dat je allergisch bent, kun je naar de huisarts gaan om een allergietest aan te vragen. Zeg erbij dat je je wilt laten testen op tamme ratten, want die zitten niet in de standaard test.

Een positieve uitslag betekend niet het einde van je ratten hobby, maar je moet wel bepaalde dingen veranderen. Een allergie valt in de meeste gevallen wel in toom te houden. Van je dokter krijg je medicijnen, zoals tabletten en neusspray.

Allergenen kun je nooit helemaal uit tapijt krijgen. Tapijt is heel slecht voor mensen met een allergie. Het is aan te raden, om tapijt uit je slaapkamer te halen en ook uit de kamer waar je rattenkooi staat. Zorg voor een gladde vloer, zoals zeil of laminaat. Want dit kun je goed stofzuigen en eventueel ook nog dweilen.

Je bent gevoeliger voor een allergie voor ratten, als je al allergisch bent voor andere dieren. En andersom net zo; als je al allergisch bent voor ratten, kun je in het eerste jaar na je diagnose ook nog andere allergieën ontwikkelen. En je bent dan het meest gevoelig voor andere dieren.

Was de ratten hangmatjes en doekjes op 60 graden, want pas op die temperatuur maak je allergenen onschadelijk.

Waar staat nu je rattenkooi? Hij mag in ieder geval niet in je slaapkamer staan! Als hij wel op je slaapkamer stond, was al je beddengoed op 60 graden. Als je een traliekooi hebt, kun je een plastickooi kopen of bij de bouwmarkt plexiglas kopen. Dat zijn doorzichtig plastic platen. Deze kun je op de rattenkooi vastmaken, zodat de allergenen niet meer door de hele kamer heen stuiven. Timmer niet de hele kooi dicht, want de ratten hebben wel frisse lucht nodig! Als je 2 van de 4 kanten dichtmaakt, scheelt dat al heel veel.

Zet je rattenkooi het liefst in een speciale rattenkamer. Daar kun je je ratten eventueel ook nog los laten lopen. Je ratjes mogen niet meer loslopen op plekken waar jij veel bent, zoals de slaapkamer of woonkamer.

Het helpt als je minder ratjes neemt. Heb je er nu meer dan 5? Dat is eigenlijk al te veel voor iemand met een allergie. Hoe minder allergenen er in de lucht zweven, hoe beter. Neem het liefst maar 2 of 3 ratjes. En het schijnt ook te helpen als je ratjes neemt die een rex, wavy, naakt of fuzz beharing hebben.


Laat iemand anders je kooi verschonen of draag zelf een mondkapje en handschoenen. Het is het beste als je je kooi buiten schoonmaakt, maar met hele grote kooien lukt dat niet altijd. Zet in dat geval al je ramen open en was achteraf de kleren die je droeg op 60 graden.

Wat als niks helpt?
En dan nu… wat moet je doen als een allergie zo erg is geworden dat niks meer helpt? Je neemt iedere dag medicijnen, maar je hebt nog steeds hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en huiduitslag. Het is ontzettend erg voor een grote rattenliefhebber als hij zijn ratjes niet meer kan aaien zonder dat hij een pijnlijke huiduitslag krijgt. Het is heel erg om handschoenen te moeten dragen als je je ratjes een snoepje wilt geven. Maar het ergste is dat je bang bent om in dezelfde kamer te zijn als je ratjes, omdat je anders heel ziek wordt. Bij zo’n heftige allergie is het moeilijk om nog plezier te beleven aan je ratjes.

Als je alles al hebt geprobeerd wat hierboven staat en je zit nog steeds regelmatig bij de dokter omdat je weer een voorhoofdsholteontsteking of oorontsteking hebt, dan moet je echt gaan denken om te stoppen met het houden van tamme ratten als huisdier. Het is iets waar geen enkele rattenliefhebber aan wil denken, maar uiteindelijk moet je eigen gezondheid voor gaan. Soms wordt een allergie zó erg dat er absoluut niks anders op zit. Met tranende ogen en keelpijn valt wel te leven, maar als je telkens doodziek wordt, moet je naar een nieuw baasje zoeken voor je ratjes.

Het beste kun je vragen aan vrienden en familie of ze voor je ratjes willen zorgen. Op die manier kun je alsnog af en toe op bezoek komen om je ratjes te zien, dan is het minder moeilijk om afstand van ze te doen.

Je kunt ook naar een rattenopvang toe. Zij zoeken een leuk nieuw baasje voor je ratjes. Een rattenopvang zoals Stichting Ratjetoe kijkt of nieuwe baasjes goed kunnen zorgen voor ratjes voordat zij mogen adopteren.

Zelfs als je ratjes zijn verhuisd, kun je nog 6 maanden last hebben van je allergie. De allergenen zwerven ten slotte nog steeds door je huis. Het zit in je kleding, meubels, vloer, beddengoed enz.

Het kan heel erg zijn om je ratjes te moeten missen. Je kunt het verlies verwerken door een mooie foto in te lijsten en op te hangen op je kamer. En je kunt aan het nieuwe baasje van je ratjes vragen of hij / zij af en toe foto’s en verhalen naar je op wil sturen. Misschien kun je zelfs wel regelen dat je af en toe langs kunt komen op visite.

Ben ik allergisch voor tamme ratten?

Doe de test: http://quizilla.teennick.com/quizzes/18450821/ben-jij-allergisch-voor-rattenmuizen

.

 
 

 

 

Alles over deze website
Auteursrecht
Banners

Contact
Gastenboek
Goede doelen
Linkpartners
Over
mij
Mijn boek
Pers
Tevreden smoeltjes

Copyright © 2005-2015 Ratten-Speeltjes

Verkooppunten bij jou in de buurt
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland